Author Topic: Automatisk effektuering af anbefalede vaccinationer  (Read 127 times)

Michael Berg

  • FMK-teknik user
  • *
  • Posts: 21
    • View Profile
I forbindelse med deployment af version 3.0.23 på Test1 og Test2, er der indført ny funktionalitet der i visse tilfælde vil omsætte en vaccinationsoprettelse til en effektuering af en anbefalet vaccination.

Baggrunden for den nye automatik skal findes i påmindelsesordningen til børnevaccinationsprogrammet, hvor borgere får besked i deres e-boks og NemSMS når anbefalede vaccinationer er nært forestående eller eventuelt overskredet i forhold til den planlagte vaccinationsdato. Påmindelserne udsendes med udgangspunkt i barnets anbefalede vaccinationer, og disse anbefalede vaccinationer er således centrale for påmindelsesordningen.

Desværre sker det ret ofte at en vaccination hos lægen ender med at den sundhedsfaglige opretter en enkeltstående vaccination i stedet for at effektuere den tilhørende, anbefalede vaccination som barnet har liggende. Dermed kan påmindelsesordningen ikke se at vaccinationen er givet, og vil derfor udsende en reaktiv påmindelse til forældrene efter 30 dage - med stort påstyr til følge naturligvis. Der er p.t. slukket for alle reaktive påmindelser af denne årsag.

Den ideelle løsning er selvfølgelig at leverandørerne gør det lettere for den sundhedsfaglige at "gøre det rigtigt", eventuelt ved at advare lægen om planlagte vaccinationer, på samme måde som FMK Online gør det. Indtil det sker indføres der nu funktionalitet i DDV, der efter specifikke regler automatisk omsætter vaccinationsoprettelser til effektueringer. Automatikken er med i release 3.0.23 der er deployed på Test1 og Test2.

Reglerne for automatisk effektuering er som beskrevet nedenfor:

Nr.HandlingAutomatik
1Der oprettes en DiTeKiPolHibHvis barnet er over 3 måneder kobles til den tidligste anbefalede vaccination af DiTeKiPolHib.
2Der oprettes en pneumokokvaccination konjugeret (PVC)Hvis barnet er over 3 måneder kobles til den tidligst anbefalede vaccination af pneumokokvaccination konjugeret
3Der oprettes en MFR vaccinationHvis barnet er 12 måneder eller derover kobles med den tidligst anbefalede MFR vaccination
4Der oprettes en DiteKiPol-revaccinationDer parres med en anbefalet DiTeKiPol revaccination hvis minimumsinterval til 3. Di-Te-Ki-Pol-Hib er overholdt (4 år)
5Der oprettes en HPV vaccinationHvis barnet er over 12 år parres den med den første anbefalede HPV vaccination

Sådan kan funktionaliteten testes

Konsekvensen bør være minimal for anvendersystemerne, men leverandørerne opfordres ikke desto mindre til at teste systemernes opførsel for at sikre, at brugerne ikke mødes af fejldialoger eller anden uhensigtsmæssig opførsel. Det er specielt i forhold til den uventede ændring i de anbefalede vaccinationer at systemerne bør afprøves. Følg nedenstående procedure:
  • I anvendersystemet åbnes vaccinationskortet for et barn - vælg et barn der er over 3md gammelt. Hvis barnet ikke allerede er tilmeldt børnevaccinationsprogrammet så gøres dette - benyt det program der på Test1 blot hedder "Børnevaccinationsprogrammet".
  • Kontroller at der på barnet ligger 11 anbefalede vaccinationer
  • Opret en vaccination på barnet, på DiTeKiPolHib.
I anvendersystemet bør der nu være en vaccination på DiTeKiPolHib (som normalt). Den bør dog fremstå som værende effektueret i børnevaccinationsprogrammet, hvilket er en konsekvens af den automatiske effektuering. Samtidig bør den første DiTeKiPolHib være forsvundet fra listen af anbefalede vaccinationer under børnevaccinationsprogrammet.

Skulle der ske alvorlige fejl i anvendersystemet så benyt som altid supportformularen på nspop. Funktionaliteten er på vej i produktion lige om lidt, så vi har selvfølgelig ekstra fokus på eventuelle henvendelser der omhandler den nye automatik.

På vegne af DDV teamet,

Michael Berg